Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Προσφυγόπουλο αριστούχος στο VCE με σκορ 96,65

Φανταστείτε για ένα λεπτό ότι φτάνετε ως έφηβος σε μια ξένη χώρα, έχοντας διαφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο της πατρίδας σας και μέσα σε δύο χρόνια, ξεκινώντας από μηδαμινή γνώση της γλώσσας, να καταφέρνετε να αριστεύσετε στις τελικές σχολικές εξετάσεις.


Μόλις βρεθήκατε στη θέση του Σύρου πρόσφυγα Saad Al-Kassab, για τον οποίον το παραπάνω σενάριο επιστημονικής φαντασίας αποτελεί το πιο πρόσφατο επίτευγμά του.

Ο 19χρονος μαθητής απέσπασε βαθμολογία ATAR 96.65 στις φετινές εξετάσεις του VCE, αποφοιτώντας πρώτος στο σχολείο του, Catholic Regional College Sydenham της Μελβούρνης -ένα από τα μεγαλύτερα καθολικά λύκεια της χώρας-, ενώ το σκορ του τον κατατάσσει ανάμεσα στο 4% των μαθητών με υψηλότερη βαθμολογία στην Πολιτεία.

Οι γονείς του Saad πήραν την απόφαση να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο ταξίδι της διαφυγής από τη Συρία το 2013, εν μέσω του αιματηρού εμφυλίου που έχει κοστίσει στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

Παρ' ότι το σχολείο του είχε σταματήσει να λειτουργεί από το 2012, ο Saad συνέχιζε την εκπαίδευσή του ως την αναχώρηση της οικογένειας από το εμπόλεμο περιβάλλον, στο σπίτι με τη βοήθεια της μητέρας του.

Παράλληλα, ως μέλος μιας ομάδας προσκόπων, μοίραζε καλάθια με φαγητά στους έχοντες ανάγκη συμπατριώτες του, δραστηριότητα που κάθε άλλο παρά ακίνδυνη ήταν, δεδομένου ότι ο αρχηγός της ομάδας αργότερα έπεσε θύμα απαγωγής και πέθανε από τα βασανιστήρια των Αρχών όταν το ανθρωπιστικό έργο έπεσε στην αντίληψή τους.

Καταφθάνοντας στην Αυστραλία τον Ιούνιο του 2014 ως πρόσφυγας, ο Saad δεν είχε ούτε βασική γνώση της αγγλικής, γεγονός που έκανε αδύνατη την άμεση εγγραφή του στο σχολείο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι προσλήφθηκε αρχικά ως κηπουρός στο Catholic Regional College Sydenham της Μελβούρνης προτού γίνει δεκτός ως μαθητής.

Χάρη στην επιμονή και τη θέλησή του για μάθηση, ο Saad δεν το έβαλε κάτω και μαζί με τον αδερφό του Omar, ξεκίνησε να μαθαίνει αγγλικά με την εγγραφή του σε μια ομάδα προσκόπων και παρακολουθώντας στην τηλεόραση την ώρα των ερωτήσεων στο Κοινοβούλιο.

Όπως εξήγησε ο νεαρός σε συνέντευξή του στο ABC, οι τηλεοπτικές πολιτικές συζητήσεις τον βοήθησαν ιδιαίτερα στην σταδιακή εξοικείωσή του με τη γλώσσσα, καθώς οι συμμετέχοντες μιλούν σωστά Aγγλικά και με αργό ρυθμό και έτσι του ήταν εύκολο να αναγνωρίζει λέξεις.

Μέσα σε τέσσερις μήνες το επίπεδό του στην κατανόηση και έκφραση είχε βελτιωθεί σημαντικά και έτσι κατάφερε να εγγραφεί κανονικά ως μαθητής στο σχολείο όπου εργαζόταν.

Η εξαιρετική δύναμη που επέδειξε και η επίμονη μελέτη και προσπάθειά του απέδωσε καρπούς στις φετινές εξετάσεις του VCE, καθώς χάρη στην υψηλή βαθμολογία το πανεπιστήμιο Monash του έχει ήδη προσφέρει υποτροφία φοίτησης.

Ο Saad δηλώνει ευγνώμων για την ευκαιρία που του δόθηκε να ζήσει και να σπουδάσει στην Αυστραλία, αλλά και για το καλωσόρισμα που δέχτηκε από την τοπική κοινότητα

Όπως ανέφερε στη συνέντευξή του, ο στόχος του είναι να σπουδάσει Ιατρική, με τη σκέψη να μπορέσει να βοηθήσει και την πατρίδα του, όπου υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της φρικαλεότητας του πολέμου και της έλλειψης ιατρικού προσωπικού.


«Πέρα από όλες τις δυσκολίες, μου δόθηκε η ευκαιρία για μια νέα ζωή. Ειλικρινά εύχομαι να μπορέσω μια μέρα να προσφέρω πίσω για αυτό το καλό».

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου