Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Μεγάλη διαδήλωση στη Βουδαπέστη κατά των αλλαγών στην εκπαίδευση

Ξέρετε τι συνέβη στην Παιδεία της κοντινής μας Ουγγαρίας μετά το 2010, οπότε και ανέλαβε η δεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν να επιφέρει μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που θεωρούσε ότι ήταν πολύ φιλελεύθερο; Τα σχολεία πέρασαν υπό τον έλεγχο μιας κρατικής υπηρεσίας, της KLIK, τα σχολικά εγχειρίδια ορίζονται από την κεντρική κυβέρνηση και επιβλήθηκε ένα συγκεκριμένο ποσοστό ωρών παρακολούθησης των μαθημάτων. Χτες….



…χιλιάδες Ούγγροι, δυσαρεστημένοι από τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία που επέβαλε η κυβέρνησή τους, διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη. Πάνω από 10.000 άνθρωποι, παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε, συμμετείχαν ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Οι διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών ξεκίνησαν στις 27 Νοεμβρίου 2015, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα ανοιχτή επιστολή της περίβλεπτης ανώτατης σχολής του Μίσκολτς, όπου καταγγέλλονταν οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Έκτοτε, περισσότερα από 700 σχολεία και 30.000 εκπαιδευτικοί και γονείς εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη σχολή αυτή. Την περασμένη εβδομάδα στο Μίσκολτς διαδήλωσαν 5.000 εκπαιδευτικοί, γονείς και σπουδαστές.

«Υπάρχουν καθημερινά προβλήματα, για παράδειγμα δεν έχουμε κιμωλίες. Ο φόρτος εργασίας των καθηγητών είναι υπερβολικός, όπως και των μαθητών που επενδύουν περισσότερες ώρες στο σχολείο απ' όσες οι ενήλικοι στην εργασία τους», είπε ένας καθηγητής της σχολής του Μίσκολτς, ο Όλιβερ Πιλτς.

Η αντικυβερνητική διαδήλωση του Σαββάτου ήταν η μεγαλύτερη που έχει οργανωθεί στη Βουδαπέστη από το 2014, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή φόρου στη χρήση του διαδικτύου. «Απελευθερώστε τη χώρα! Απελευθερώστε το σχολείο!» έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου