Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Το θαυματουργό κέικ που έφτιαξε ο Πατρινός Δημήτρης Κουρέτας

Το ελληνικό πνεύμα παρά τις αντιξοότητες συνεχίζει να πρωτοπορεί. Ζωντανό παράδειγμα ο Πατρινός καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , που δημιούργησε ένα θαυματουργό κέικ βάρους μόλις 80 γραμμαρίων, το Feed Back. Το μικρό αυτό κέικ  είναι αρκετό για να κρατήσει δυνατό έναν ανθρώπινο οργανισμό ένα ολόκληρο 24ωρο. Είναι σχεδιασμένο για να προάγει την λειτουργία του μεταβολισμού, να βοηθάει στην αντιμετώπιση παθήσεων και να βοηθάει καρκινοπαθείς στη φάση της χημειοθεραπείας! Το θαυματουργό κέικ κέρδισε μέχρι και το ενδιαφέρον του αμερικάνικου στρατού!




Επιστρέφοντας το 1992 από τη Βοστώνη, όπου εργαζόταν σαν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Harvard στο τμήμα Ιατρικής, στην ελληνική «πραγματικότητα», ο κ. Κουρέτας αναρωτιόταν συνεχώς το λόγο της επιστροφής του, «ρίχνοντάς» το στην έρευνα και τον αθλητισμό.

Μια μέρα και ενώ επέστρεφε με το ποδήλατό του στη Λάρισα –κάτι τέτοιες ώρες που το μυαλό είναι άδειο έρχονται οι καλύτερες ιδέες- του μύρισε τυρί. Κάποιο τυροκομείο της περιοχής πετούσε τα απόβλητά του, δηλαδή το τυρόγαλα, στην ύπαιθρο.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι για κάθε κιλό τυριού παράγονται 9 κιλά τυρόγαλα, το οποίο είναι τόσο ρυπογόνο, που τα απόβλητα ενός μόνο τυροκομείου αντιστοιχούν με τα απόβλητα μιας πόλης 30.000 κατοίκων! Παρά τις βλαβερές συνέπειες για το περιβάλλον, οι περισσότεροι παραγωγοί στην Ελλάδα συνεχίζουν να ρίχνουν το τυρόγαλα σε ποτάμια και λίμνες δημιουργώντας τεράστια οικολογική ζημιά. Για το λόγο αυτό η Νομαρχεία Λάρισας ανέθεσε το 2006 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να εκπονήσει μια μελέτη για τη διαχείριση του τυρογάλακτος.

Από την άλλη, το τυρόγαλα βλαβερό για το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα θρεπτικό καθώς περιέχει πρωτεΐνες μεγάλης βιολογικής (ίσως της μεγαλύτερης που υπάρχουν στη φύση) για τον οργανισμό.  Τα παραπάνω δεδομένα συνδυάστηκαν στο μυαλό του ειδικού σε ζητήματα διατροφής, κ. Κουρέτα, και έτσι γεννήθηκε η ιδέα να της εκμετάλλευσης του πολύτιμου «αποβλήτου» για την παραγωγή ενός θαυματουργού κέικ, του FEED-BACK cake.

Πρόκειται για ένα βιολειτουργικό προϊόν, που σημαίνει ότι δημιουργήθηκε σε επιστημονικά εργαστήρια βασιζόμενο σε χρόνια έρευνα, σχεδιασμένο για να προάγει την λειτουργία του μεταβολισμού και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κάποιων παθήσεων. Συγκεκριμένα, το FEED-BACK cake βασίζεται στην πρωτεΐνη που απομονώνεται από το  τυρόγαλα και σ’ ένα μίγμα πολυμερισμένων και ελεύθερων σακχάρων. Η σύστασή του κάνει το FEED-BACK cake την ιδανική τροφή για τον καταπονημένο οργανισμό, καταφέρνοντας να δημιουργήσει μέσα στο αίμα τις καλύτερες προϋποθέσεις απορρόφησης των πρωτεϊνών και των σακχάρων μειώνοντας το σάκχαρο που μπορεί να γίνει λίπος στο σώμα. Ακριβώς γι’ αυτό σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, «πρόκειται για ένα προϊόν ιδανικό για αθλητές κι επίσης βοηθάει (όπως έχουν δείξει κλινικές μελέτες) καρκινοπαθείς, που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία».

Μικρό, αφού ζυγίζει μόλις 80 γρ., αλλά θαυματουργό, αφού μπορεί να συντηρήσει ένα παιδί για ένα ολόκληρο 24ωρο, το FEED-BACK cake θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, ένα «όπλο πράσινης διπλωματίας για τη χώρα
μας» που θα συνέβαλε καθοριστικά στην επίλυση του προβλήματος σίτισης στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Τέλος, το FEED-BACK cake, όπως υποδεικνύει και το όνομά του στα ελληνικά (μεταφράζεται ως ανάδραση ή ανατροφοδότηση), προσφέρει και περιβαλλοντικές υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία. Όπως εξηγεί ο κ. Κουρέτας «τουλάχιστον ένα μέρος των αποβλήτων αξιοποιείται, αντί να καταλήγει ελεύθερα στο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα προκύπτει ένα νέο καινοτόμο τρόφιμο, προϊόν πράσινης επιχειρηματικότητας, που στηρίζει την τοπική κοινωνία». Ο ίδιος επισημαίνει ότι « οι τυροκόμοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το τυρόγαλα, αποκτώντας έτσι μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος. Μια μονάδα αξιοποίησης του υποπροϊόντος θα τους στοίχιζε 0,3 ευρώ ανά κιλό τυριού».

Το ενδιαφέρον από τις αγορές του εξωτερικού, ξεκίνησε πριν ακόμα βγει το προϊόν στην αγορά. «Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συνήθως, μας ανακαλύπτουν πρώτα εκτός συνόρων», σχολιάζει ο καθηγητής. Κρούσεις ενδιαφέροντος έχουν γίνει από δημοφιλείς ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά και τον αμερικανικό στρατό! Το γαλλογερμανικό κανάλι έκανε ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στην καινοτόμο προσπάθεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο γνωρίζει θερμή αποδοχή από το κοινό, ενώ έχει συμφωνηθεί και ένα νέο με το Deutsche Welle.


Τα προϊόντα FEED-BACK μπορείτε να τα παραγγείλετε ηλεκτρονικά στο feedbackshop ή να τα προμηθευτείτε από επιλεγμένα καταστήματα.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Δημήτρης Κουρέτας γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ.

Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά. Είναι εμπειρογνώμονας στην ΕΕ στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘ Food for life’ για την 2007-2013. 

Έχει λάβει μέρος σε δεκάδες μαραθωνίους και υπερμαραθωνίους τρεξίματος και κολύμβησης. Το 2007 κολύμπησε τον διεθνή διάπλου της λίμνης Τριχωνίδας 16 χιλιόμετρα σε 5 ώρες και 59 λεπτά. Είναι παντρεμένος με την Χαριτίνη Νέπκα, ιατρό κυτταρολόγο, μαραθωνοδρόμο και μία κόρη την Αναστασία 14 ετών παίκτρια υδατοσφαίρισης στον Ναυτικό Όμιλο Λάρισας.

Στις προγούμενες εκλογές του Ιανουαρίου είχε θέσει υποψηφιότητα με το "Ποτάμι".

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου