Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Η Άνδρος το πρώτο νησί της Ευρώπης με πιστοποιημένα μονοπάτια

Πολλά συγχαρητήρια θέλουμε να δώσουμε στους ενεργούς πολίτες της Άνδρου που όχι μόνο φρόντισαν και ανέδειξαν τα πεζοπορικά μονοπάτια των προγόνων τους και τις ομορφιές του νησιού τους αλλά κέρδισαν και μια μοναδική ευρωπαϊκή πιστοποίηση. Από τις 24 Οκτωβρίου η Άνδρος έγινε το πρώτο και μοναδικό νησί της Ευρώπης με πιστοποιημένα πεζοπορικά μονοπάτια. Πανταχού λάτρεις της πεζοπορίας μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα καταπληκτικά μονοπάτια του νησιού! Μάθετε περισσότερα….


Μια μοναδική ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας έλαβε στις 24 Οκτωβρίου η Άνδρος. Απέκτησε το ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας Leading Quality Trails-Best of Europe που αφορά τμήμα του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών του νησιού. Πρόκειται για ένα σήμα το οποίο διαχειρίζεται η Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων (European Ramblers Association), η οποία θέτει αυστηρές προδιαγραφές τόσο στη συντήρηση όσο και στην ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών, προκειμένου να παρέχει το συγκεκριμένο σήμα ποιότητας.


Για να φτάσει η Άνδρος να εξασφαλίσει την πιστοποίηση χρειάστηκαν δυο χρόνια σκληρής δουλειάς από την ομάδα εργασίας της προσπάθειας Andros Routes, του μη κερδοσκοπικού φορέα «Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου», οι γενναιόδωρες χορηγίες ανθρώπων που αγαπούν την Άνδρο, η συμπαράσταση τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και κοινοτικών συμβούλων, καθώς και η ευρεία κοινωνική αποδοχή.



Η Άνδρος θα αποτελεί πλέον, με τα σημερινά δεδομένα, το μοναδικό νησί στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που διαθέτει την έγκριτη αυτή πιστοποίηση. Η πιστοποίηση βεβαιώνει την ύπαρξη μιας σημαντικής υποδομής για πεζοπορικό τουρισμό στην Άνδρο – κάτι που αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για την αύξηση του πεζοπορικού τουρισμού και ανοίγει δρόμους για συνέργειες και συνεργασίες στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά. Στο βαθμό που θα πλαισιωθεί από αντίστοιχες βιώσιμες πολιτικές και δράσεις αρχών, φορέων και επαγγελματικού κόσμου, είναι δυνατό να συμβάλει σημαντικά σε μια βιώσιμη εξέλιξη της Άνδρου και του τουρισμού της.

Η πιστοποιημένη διαδρομή εκτείνεται από βορρά προς νότο κατά μήκος αρκετών παλαιών «δρόμων» (λιθόστρωτων ημιονηγών διαδρομών), συνδέει ιστορικούς οικισμούς της Άνδρου, διασχίζει τις 4 οροσειρές, πολυάριθμες ρεματιές, ποτάμια, δάση και παραλίες, ενώ διέρχεται από σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Στη μεγαλύτερη της έκταση κινείται επί του δικτύου σηματοδοτημένων διαδρομών κόκκινου χρώματος με αρίθμηση (αξιοποιώντας, ολοκληρώνοντας, βελτιώνοντας και επεκτείνοντας αρχικό έργο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αναπτυξιακής Άνδρου), ενώ σε κάποια σημεία αποκλίνει από αυτό παρέχοντας επιλογή στον περιπατητή να κινηθεί επί του ενός ή του άλλου δικτύου. H διαδρομή είναι συνεχής και αποτελείται από δύο γραμμικά τμήματα στη βόρεια και νότια Άνδρο αντίστοιχα κι ένα κυκλικό στην κεντρική.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου