Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Όταν οι μαθητές γνωρίζουν τους στόχους της διδασκαλίας σας

Μια παράμετρος της αποτελεσματικής διδασκαλίας είναι η στοχοθεσία. Να έχει δηλαδή η διδασκαλία μας προσανατολισμό και στόχους απτούς ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών της τάξης μας. Πιστεύω ότι τους στόχους αυτούς δεν πρέπει να τους γνωρίζει μόνο ο δάσκαλος, αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές. 


Όταν λοιπόν προετοιμάζω τα μαθήματα της επόμενης μέρας, σημειώνω σε ένα χαρτί τους γενικούς στόχους αυτής της ημέρας και τους αναρτώ στην αίθουσα. Οι μαθητές μπαίνοντας στην τάξη γνωρίζουν από πριν τι θα μάθουν και με τι θα ασχοληθούμε τις επόμενες ώρες. Αυτό τα ενεργοποιεί περισσότερο και τα βοηθά να κατανοούν καλύτερα το χρόνο, να προτείνουν καινούριους στόχους, να ελέγχουν σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, να γίνονται πιο οργανωτικοί, να παρατηρούν αν τους ολοκληρώσαμε, να ανατρέχουν σε όσους έχουν κατακτήσει, να ικανοποιούνται όταν ένας ένας οι στόχοι επιτυγχάνονται και προχωράμε παρακάτω συν του ότι γνωρίζουν ακριβώς τι πέτυχαν την ημέρα που πέρασε και ενημερώνουν επαρκώς τους γονείς τους που τα ρωτούν.

Στους στόχους συμπεριλαμβάνω τα πάντα: στόχους στη Γλώσσα, στα Μαθηματικά, στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που μπορεί να κάνουμε, μια συνέντευξη ή μια εκδρομή κλπ. Φροντίζω επίσης οι στόχοι να μη φαίνονται πολλοί (τους γράφω περιεκτικά) μέσα στη μέρα για να μην τους φαίνονται βουνό. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας οι μαθητές είναι ελεύθεροι να τον διαγράψουν. Όταν καταλαβαίνουν ότι δεν ολοκληρώθηκε ένα διδακτικό αντικείμενο του βάζουν ερωτηματικό (θα μεταφερθεί στις επόμενες μέρες). Πέντε μέρες, πέντε χαρτιά στόχων. Ελέγχουν καθημερινά εάν κάτι το αφήσαμε πίσω και προτείνουν πότε θα μπορούσαμε να το ολοκληρώσουμε μέσα στην εβδομάδα. Τα χαρτιά στόχων που ολοκληρώνονται στο τέλος της εβδομάδας μπαίνουν σε ένα ντοσκέ ή κουτί. Στο τέλος της χρονιάς, στην αποχαιρετιστήρια συνάντησή μας τους κολλάω στον πίνακα ή στον τοίχο όλους μαζί. Τότε ανακαλύπτουν ότι έχουν πραγματοποιήσει έναν «άθλο» και η ικανοποίησή τους είναι μεγάλη.

Κάποτε έκανα εβδομαδιαία ανάρτηση στόχων, αλλά παρατήρησα ότι δεν τα προσέλκυσε όλα τα παιδιά. Η ημερήσια ανάρτηση στόχων είναι πιο αποτελεσματική και πιο ικανοποιητική γιατί ολοκληρώνεται πιο γρήγορα.


ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου