Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Νέα σημαντική διεθνής διάκριση για τον επιστήμονα Παύλο Αλιβιζάτο

Ένας διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός χημικός και πρωτεργάτης της νανοτεχνολογίας διεθνώς, ο Παύλος Αλιβιζάτος, καθηγητής χημείας-επιστήμης των υλικών και νανοτεχνολογίας-νανοεπιστήμης του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και από το 2009 διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ, τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο «Tsinghua University Press-Springer Nano Research Award» για τη σημαντική συμβολή του στις νανοεπιστήμες.



   Η απονομή του βραβείου έγινε στην Κίνα, στο πλαίσιο του "Κινεζο-Αμερικανικού Νανο-Φόρουμ 2015". Το βραβείο του περιοδικού "Nano Research", σε συνεργασία με το κινεζικό πανεπιστήμιο Τσινγκχούα και τον μεγάλο επιστημονικό εκδοτικό οίκο Springer, καθιερώθηκε το 2013 και συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 δολαρίων. Το πρώτο βραβείο, το 2014, είχε δοθεί στον Τσαρλς Λίμπερ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

   Η βράβευση επιβεβαιώνει ότι ο Αλιβιζάτος, ο οποίος είναι μέλος (αντεπιστέλλον) της Ακαδημίας Αθηνών από το 2014, θεωρείται αυθεντία διεθνώς στον τομέα της νανοτεχνολογίας, της επιστήμης των υλικών και γενικότερα της χημείας. Έχει χαρακτηριστεί ένας από τους «πατέρες της νανοτεχνολογίας», καθώς ήταν από τους πρώτους διεθνώς που έκανε επιστημονικές δημοσιεύσεις σε αυτό το πεδίο, γι' αυτό άλλωστε το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ του ανέθεσε να διευθύνει ένα σημαντικό κέντρο νανοεπιστήμης.


   Θεωρείται ότι άλλαξε το πεδίο της νανοεπιστήμης χάρη στη δημιουργία νανο-κρυστάλλων ημιαγωγών σε σχήμα μικροσκοπικής ράβδου, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρονικές συσκευές. Συνέχισε με άλλες τεχνολογικές καινοτομίες, όπως η δημιουργία μιας νέας γενιάς υβριδικών ηλιακών κυψελίδων, που άνοιξαν το δρόμο για νέου τύπου ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου