Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Η Μαλάλα άνοιξε σχολείο στο Λίβανο

Η νεότερη κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι, γιόρτασε τα 18α γενέθλιά της στο Λίβανο ανοίγοντας ένα σχολείο για τα κορίτσια - πρόσφυγες από την Συρία, ενώ κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να επενδύσουν στα “βιβλία και όχι στις σφαίρες”.



Η Μαλάλα έγινε σύμβολο της “περιφρόνησης” όταν πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν στο Πακιστάν το 2012 πάνω σε ένα σχολικό λεωφορείο γιατί υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Παρ'όλα αυτά δεν σταμάτησε, συνέχισε την εκστρατεία της και κέρδισε το Νόμπελ το 2014.

“Αποφάσισα να είμαι στο Λίβανο, γιατί πιστεύω ότι οι φωνές των προσφύγων από τη Συρία, οι οποίες τόσο καιρό είχαν αγνοηθεί, πρέπει να ακούγονται”, δήλωσε η Μαλάλα στο Reuters σε μια σχολική αίθουσα διακοσμημένη με σχέδια από πεταλούδες.

Ο οργανισμός “The Malala Fund”, ο οποίος είναι μη-κερδοσκοπικός, υποστηρίζει τοπικά προγράμματα εκπαίδευσης για το σχολείο και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 200 κορίτσια ηλικίας 14-18.


Ο Λίβανος αποτελεί το σπίτι για περίπου 1.200.000 από τους 4.000.000 πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την Συρία λόγω του πολέμου. Υπάρχουν περίπου 500.000 σύρια παιδιά σχολικής ηλικίας της στο Λίβανο, αλλά μόνο το ένα πέμπτο ακολουθεί την εκπαίδευση που πρέπει.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου