Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Γνωρίστε το μεγαλύτερο αμφίβιο στον κόσμο!

Όταν πηγαίνετε σε ποτάμια και λίμνες σας αρέσει να βουτάτε τα ποδαράκια σας μέσα; Αν ζούσατε στην Κίνα, σας διαβεβαιώ ότι δεν θα το κάνατε χωρίς να το σκεφτείτε δεύτερη φορά. Γιατί, αγαπημένοι μου αναγνώστες, ποτέ δεν ξέρετε τι ακριβώς θα αγγίξτε μέσα στο νερό. Μπορεί να είναι πετρούλες και χαλικάκια, μπορεί να είναι κανένα βατραχάκι, μπορεί όμως να είναι και μια κινέζικη γιγάντια σαλαμάνδρα, μπρρρρρ!!!!!




Η κινεζική γιγάντια σαλαμάνδρα είναι η μεγαλύτερη σαλαμάνδρα και το μεγαλύτερο αμφίβιο στον κόσμο, φθάνοντας σε μήκος τα 180 cm! Ζει σε βραχώδη, ορεινά ρυάκια και λίμνες στην Κίνα και στην Ταϊβάν. Είναι από τα 10 ζώα στον κόσμο που απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της ρύπανσης, της έλλειψης τροφής, αλλά και της υπερβολικής θήρευσής της, αφού χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και επίσης στην Κίνα θεωρείται λιχουδιά!!!! 

Το σπάνιο αυτό ζώο τρέφεται με έντομα, βατράχια, καβούρια, γαρίδες και ψάρια. Έχει πολύ κακή όραση, οπότε εξαρτάται από ειδικούς αισθητήρες που υπάρχουν πάνω στο σώμα της, από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Με αυτούς μπορεί να ανιχνεύει την παραμικρή δόνηση γύρω της. Το θηλυκό γεννά 400-500 αυγά σε μια υποβρύχια κοιλότητα, όπου φυλάσσονται από το αρσενικό μέχρι να εκκολαφθούν μετά από 50-60 ημέρες. 

Η γιγαντιαία σαλαμάνδρα βγάζει έναν ήχον σαν κλαψούρισμα ή σφύριγμα. Πολλές φορές αυτός ο ήχος μοιάζει εντυπωσιακά με το κλάμα μωρού γι' αυτό είναι γνωστή στην κινεζική γλώσσα ως "βρέφος ψάρι". 


Πληροφορίες: http://en.wikipedia.org/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου