Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Αρχιτέκτονες της φύσης

Δείτε καταπληκτικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και θαυμάστε το ταλέντο των μικρών αρχιτεκτόνων της φύσης!

Η φωλιά του Bowerbird στα βουνά Arfak της Ινδονησίας είναι ένα σύνθετο αρχιτεκτονικό αριστούργημα, που χτίζεται για να προσελκύσει το θηλυκό . Ο πύργος, που οι ντόπιοι ονομάζουν γαϊτανάκι, κατασκευάζεται γύρω από ένα λεπτό κορμό . Οτιδήποτε έχει εντυπωσιακά χρώματα χρησιμοποιείται για να διακοσμήσει το οικοδόμημα: άνθη , καρποί, φύλλα, μανιτάρια, βρύα, ακόμη και τα σκουπίδια που άφησαν πίσω τους οι άνθρωποι. 

Με μεγάλη επιδεξιότητα , οι υφαντές baya στη Ναμίμπια κατασκευάζουν τις φωλιές τους από λεπτές λεπίδες χόρτου . Οι μίσχοι δαγκώνονται και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την ύφανση της φωλιάς, όσο είναι ακόμη φρέσκοι​​. Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ο τροπικός ήλιος στεγνώνει το πράσινο χόρτο και το σκληραίνει και η φωλιά αλλάζει χρώμα .

Μια τεράστια φωλιά μυρμηγκιών σε δάσος στο Hessen της Γερμανίας. Σε σύγκριση με το μέγεθος του σώματός τους, μόνο ένα εκατοστό, τα κοκκινομέρμηγκα χτίζουν στ'  αλήθεια ουρανοξύστες. Στο εσωτερικό του πύργου , υπάρχει ένα πολύπλοκο σύστημα διαδρομών έτσι ώστε να μην μπορεί να εισχωρήσει το νερό. Για να φτιάξουν αυτές τις φωλιές τα μυρμήγκια συχνά μεταφέρουν υλικά που ζυγίζουν 40 φορές το βάρος του σώματός τους.



Αυστραλιανά μυρμήγκια οικοδομούν τη φωλιά τους τραβώντας τα φύλλα και εργαζόμενα σε αλυσίδες.  Τα μυρμήγκια αυτά μπορούν να χτίσουν μια ολόκληρη φωλιά μέσα σε 24 ώρες.

Χωράφια στην Αυστραλία γεμάτα με πύργους τερμιτών.  Οι κατασκευές αυτές, που έχουν επίπεδη όψη και είναι διατεταγμένες με ακριβή προσανατολισμό βορρά-νότου, διαθέτουν ένα ευφυές σύστημα εξαερισμού που εξασφαλίζει μια σταθερή εσωτερική θερμοκρασία και φτάνουν κατά μέσο όρο τα 3 μέτρα ύψος.

Οι πύργοι των τερμιτών της Αυστραλίας συχνά ξεπερνούν τα 20 μέτρα ύψος, και είναι μερικές από τις πιο θεαματικές κατασκευές ζώων στον κόσμο. Ένας τέτοιος πύργος μπορεί να φιλοξενεί 2-3 εκατομμύρια τερμίτες. Οι μικροί δουλευταράδες για να τους φτιάξουν κουβαλούν μικρές μπάλες από χώμα και με το σάλιο τους δημιουργούν την οικοδομή. Τερμίτες στρατιώτες με γιγαντιαία κεφάλια και ισχυρές τανάλιες παρακολουθούν τους εργάτες την ώρα που χτίζουν. Μπρρρ...
Πηγή: http://www.fastcodesign.com
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου