Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Διαμαρτυρία




Κλειστή βρήκαν, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, την πόρτα του μουσείου του Θεόφιλου οι μαθητές του Ά τάξης του Πειραματικού Λυκείου της Πάτρας που ταξίδεψαν στον Βόλο. Οι μαθητές περπάτησαν μέχρι την Ανακασά για να γνωρίσουν το μουσείο, αλλά αντί για αυτό βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια πινακίδα που έλεγε ότι θα είναι κλειστό μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου!!!!

Το γεγονός προκάλεσε εκνευρισμό αλλά και έντονο προβληματισμό, ενώ έγινε αντικείμενο επιστολής διαμαρτυρίας του επικεφαλής συνοδού  της εκδρομής, καθηγητή Φυσικής Ελευθέριου Σπετσιέρη.

Η επιστολή, που δημοσιεύει το thebest.gr έχει ως εξής:

"Tην Κυριακή 16/2/2014 ως επικεφαλής της Α' τάξης  του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών (ευρισκόμενοι ήδη σε τριήμερη εκδρομή στη περιοχή της Μαγνησίας ) οδήγησα τους μαθητές στον Άνω Βόλο - Ανακασά προκειμένου να επισκεφτούμε το  αξιόλογο μουσείο Θεόφιλου ( μαζί με το αντίστοιχο της Μυτιλήνης είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα ) ή  αρχοντικό Χατζηαναστάση (και από το 1905 οικία Κοντού ), το οποίο ανήκει στο υπουργείο πολιτισμού και συγκεκριμένα στην εφορία ( υπηρεσία ) νεωτέρων μνημείων και τεχνικών έργων Θεσσαλίας.


Θεωρώντας εύλογα ότι Κυριακή θα έπρεπε να είναι ανοικτό ( δεν είχα βλέπετε συμβουλευτεί το ωράριο που είναι αναρτημένο στο site του υπουργείου ) και αφού περπατήσαμε όλη την απόσταση από το πάρκινγκ έως την οικία βρήκαμε τοιχοκολλημένο ένα χαρτί που έγραφε ....' κλειστό έως 10/2' χωρίς καμία υπογραφή και τηλέφωνο 2421036987 το οποίο έβγαινε σε φαξ όταν το καλέσαμε.

Από τους κάτοικους της περιοχής και τον άτυπο κοινοτάρχη πληροφορηθήκαμε ότι όχι μόνο δεν ανοίγει την Κυριακή και το Σάββατο αλλά και το εβδομαδιαίο καθημερινό ωράριο 8.30-15.00  δεν τηρείται παρά μόνο την Δευτέρα και αν.


Μάλιστα μετά από παράπονα και άλλων οργισμένων επισκεπτών οι κάτοικοι είχαν ζητήσει να βάλουν αυτοί, με την άδεια της εφορίας, έναν άνθρωπο να το ανοίγει αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Με την αντίστοιχη οργή και αγανάκτηση αναχωρήσαμε και εμείς.

Την Δευτέρα 17/2 επικοινώνησα με την υπηρεσία στο Βόλο όπου η κατά τα άλλα ευγενική κα Θεοδωρούδη  με πληροφόρησε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προϊστάμενος, ότι κακώς υπήρχε χαρτί με την πληροφορία που προανέφερα ενώ ο εντεταλμένος με το άνοιγμα θα έλειπε μέχρι τις 19/2 με άδεια ( οπότε γιατί να νοιαστεί κανείς για τον κόσμο που θα πήγαινε στο μουσείο έστω και τις καθημερινές ;! ) και στο ερώτημά μου πως θα μπορούσε ένα σχολείο που έρχεται από μακριά να επισκεφτεί το μουσείο αφού είναι σχεδόν αδύνατο να είναι ακόμη και την Παρασκευή στην ώρα του αλλά ότι και σε όλο τον κόσμο τα μουσεία είναι ανοικτά ειδικά τα Σαββατοκύριακα πήρα την απάντηση ότι έχω δίκιο αλλά η υπηρεσία θα το εξετάσει κάποια στιγμή.

Αγαπητοί κύριοι του Υπουργείου που θέλετε να το λέτε «Πολιτισμού», δεν έχει καμιά αξία το ενδεχομένως σημαντικό έργο που κάνετε αλλά και τα πολλά χρήματα που δαπανώνται από το υστέρημα του 'Έλληνα πολίτη, εάν δεν υπάρχει έστω  φιλότιμο και ένα λογικό πρόγραμμα - ούτε λόγος βέβαια για όραμα και παιδεία - που θα απευθύνεται στο κόσμο και ειδικά στους νέου .

Μουσεία κλειστά με καρεκλοκένταυρους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν σαν πάρεργο το λειτούργημά τους, ακκιζόμενοι αυτοαναφορικά για έργα που μόνο αυτοί βλέπουν και περιμένουν την αλλαγή του μήνα για να μπει ο μισθός στην τράπεζα δεν χρειάζεται αυτή η χώρα.

Όπως και δεν χρειάζεται «Υπουργείο Πολιτισμού» που διδάσκει με τη συμπεριφορά του την περιφρόνηση του λαού που γέννησε τον πολιτισμό για τον οποίο θα έπρεπε να υπάρχει. Στέλνω (και ταυτοχρόνως κοινοποιώ στα Μ.Μ.Ε ) αυτή την επιστολή αρμοδίως περιμένοντας να πρωτοκολληθεί ώστε να υπάρξει επίσημη θέση και απάντηση για το καλό των γενεών που έρχονται.

Ελευθέριος Σπετσιέρης
Καθηγητής Φυσικής"


Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου