Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Τρομερή γιαγιά πλέκει τρομερές μπάλες temari




 Αυτές οι εντυπωσιακά πλεγμένες μπάλες που ονομάζονται " temari " έγιναν από τα ευκίνητα δάχτυλα του μιας  92χρονης Γιαπωνέζας γιαγιάς. Παρά το γεγονός ότι έμαθε την τέχνη αυτή στα εξήντα της, έχει δημιουργήσει σχεδόν 500 μοναδικά σχέδια που έχουν φωτογραφηθεί από την εγγονή της NanaAkua . Φυσικά το επίθετο «εντυπωσιακό» δεν αρκεί καν να περιγράψει την επιδεξιότητα, τη φαντασία και το συνδυασμό των χρωμάτων που έχει κάνει η τρομερή γιαγιά.


 Η διαδικασία για να γίνει ένα κομμάτι temari στην Ιαπωνία, που σημαίνει «μπάλα στο χέρι», είναι επίπονη και απαιτεί ειδική εκπαίδευση. Τα Temari είναι είδη παραδοσιακής λαϊκής τέχνης που προέρχονται από την Κίνα και έφτασαν στην Ιαπωνία κάποια στιγμή τον 7ο αιώνα . Η πλέξη τους εξελίχθηκε σε πραγματική μορφή τέχνης και οι γυναίκες της αριστοκρατικής Ιαπωνίας συμμετείχαν μέχρι και σε διαγωνισμούς κεντήματος temari.




 Στην Ιαπωνία , τα temari ήταν σπουδαία δώρα που δίνονταν στα παιδιά από τους γονείς τους για την Πρωτοχρονιά . Αυτά τα πολύτιμα παιχνίδια ήταν συμβολικά και εξέφραζαν την επιθυμία του δωρητή για καλή τύχη και μια ευτυχισμένη ζωή, καθώς και μια πολλά υποσχόμενη ειλικρινή φιλία και πίστη . Μερικές φορές ο κατασκευαστής τοποθετούσε μέσα στο  temari ένα κουδούνι ή λίγους κόκκους ρυζιού για να γίνει πιο διασκεδαστικό, ενώ πιο παραδοσιακά κάποιοι άλλοι τοποθετούσαν χαρτάκια με ευχές.  







 Πηγή: http://www.mymodernmet.com/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου