Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ένα σχολείο πρότυπο για την Εξερευνητική Μάθηση

Μία εναλλακτική λύση σε γονείς, που αγωνιούν για το μέλλον και τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών τους, έρχεται να προτείνει ένα σχολείο, που βασίζεται στην Εξερευνητική Μάθηση (Expeditionary Learning) στο Ντένβερ των ΗΠΑ. Αυτή η μέθοδος παρουσιάζει μια εκπαιδευτική καινοτομία, την οποία δύσκολα συναντά κανείς σε συμβατικά σχολεία.

Για το σχολείο

Το "The Odyssey School" (Το σχολείο της Οδύσσειας), όπως προκύπτει από το όνομα του, εφαρμόζει  ξεχωριστή διδασκαλία μακριά από τη βαρετή αίθουσα. Η βιωματική εκπαίδευση, φαντάζει ιδανική για τις συγκεκριμένες ηλικίες. Ο λόγος είναι πως οι μαθητές προσλαμβάνουν ευκολότερα τη γνώση, συνδυάζοντάς τη με παράλληλη δραστηριότητα. Δείγμα της δουλειάς που γίνεται είναι η μελέτη της ιστορίας ιθαγενών Ινδιάνων, κάνοντας πεζοπορίες, κάμπινγκ και συναναστρεφόμενοι με μέλη φυλών.

Εκτός όμως από τέτοιου είδους "περιπέτειες", οι μαθητές αποκομίζουν γνώσεις, επισκεπτόμενοι επιστημονικά ιδρύματα. Λόγου χάρη, με αφορμή μια διδακτική ενότητα για τα συστήματα του σώματος, επισκέφθηκαν πρόσφατα τράπεζα αίματος και ενημερώθηκαν από αρμόδιους καρδιολόγους. Η δουλειά, που γίνεται στο συγκεκριμένο χώρο, δρα ευεργετικά για την ορθή εκπαίδευση. Ο τρόπος, που προσεγγίζουν τη μάθηση κερδίζει συνεχώς αναγνώριση και δημοτικότητα. Δεν είναι τυχαίο πως περισσότεροι από 300 υποψήφιοι μαθητές βρίσκονται στη λίστα αναμονής για τη νέα χρονιά.  

Τι είναι η Εξερευνητική Μάθηση

Αυτού του είδους η εκπαίδευση, διαφέρει από τα συμβατικά σχολεία στα εξής:
 
·      Οι μαθητές των σχολείων, αποκτούν σφαιρική γνώση με "εκπαιδευτικές αποστολές" και όχι με ανούσια αποστήθιση, περνώντας όλη τη μέρα στο θρανίο τους.
·      Η εκπαίδευση που λαμβάνουν, είναι υπεύθυνη και για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών, που παίζει κυρίαρχο ρόλο τα προεφηβικά χρόνια.
·   Η ποιότητα του Odyssey School στην προκειμένη περίπτωση, βασίζεται στην κουλτούρα των συμμετεχόντων. Η Εξερευνητική Μάθηση, επηρεάζει το πρόγραμμα σπουδών, την παιδαγωγική, την αξιολόγηση, και την οργάνωση του. Σε ένα επιτυχημένο τέτοιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, το προσωπικό και οι μαθητές συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα σχολείο συνεργασίας, σεβασμού, και υψηλών προσδοκιών.

Πηγή:  flowmagazine.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου