Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ευτυχέστεροι όσοι διαβάζουν, σύμφωνα με νέα έρευνα

 n
Άκρως πρωτότυπα και ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από νέα πανελλαδική έρευνα αναγνωστικών τάσεων. Ανάμεσά τους: 

- Το 52% του αστικού πληθυσμού είναι αγοραστές βιβλίων.
- Οι δημοφιλέστερες κατηγορίες βιβλίων είναι η λογοτεχνία (ελληνική, ξένη, σύγχρονη και κλασική, την οποία προτιμά το 68% των συχνών αγοραστών βιβλίων).
- Οι περιστασιακοί αναγνώστες, μετά την ελληνική λογοτεχνία, προτιμούν τα αστυνομικά και τα ιστορικά βιβλία.
- Συχνότερα αγοράζουν οι γυναίκες, οι νέοι και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης.
- Φίλοι, διαδίκτυο και βιβλιοπωλεία αποτελούν τα βασικά μέσα ενημέρωσης για το βιβλίο, ενώ ο μέσος αγοραστής αγοράζει κατά μέσον όρο 4 βιβλία τον χρόνο.

Η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης ότι οι γυναίκες διαβάζουν περισσότερο από τους άνδρες: από τους αγοραστές βιβλίων, το 57% είναι γυναίκες. Αντίθετα, δεν επιβεβαιώνει θεωρίες και έρευνες που λένε ότι οι νέοι διαβάζουν όλο και λιγότερο. Οι ηλικίες 18-24 ετών αγοράζουν βιβλία σε ποσοστό 66%, το μεγαλύτερο από όλες τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες.

Σε πιο εξειδικευμένα ερωτήματα της έρευνας, προκύπτει ότι εκείνοι που αγοράζουν συχνά βιβλία είναι πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν αγοράζουν καθόλου, πως είναι ανεκτικότεροι στο διαφορετικό, αισθάνονται πιο νέοι και περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή.

Συνεκτιμώντας ποικίλες μεταβλητές που αφορούν την ικανοποίηση από τη ζωή, τη συναισθηματική ισορροπία και την ψυχοκοινωνική ένταξη, υπολογίζεται ότι ο δείκτης υποκειμενικής ευημερίας, που στο σύνολο του πληθυσμού είναι 43%, στους μη αγοραστές βιβλίου είναι 39% ενώ στους συχνούς αγοραστές ανεβαίνει στο 62%. Στο απλούστερο «είμαι ικανοποιημένος από τη ζωή μου» απαντά θετικά το 56% των βιβλιόφιλων έναντι 38% των μη αγοραστών βιβλίου και 42% του γενικού πληθυσμού.

Αντίστοιχα, το 52% των συχνών αγοραστών βιβλίου απαντάει ναι στο «Έχω ακόμα πολλά να κάνω για να "μεγαλώσω"», αντίθετα με τους μη αγοραστές βιβλίου που απαντούν θετικά σε ποσοστό μόνο 35%. Η έρευνα έθεσε και το ερώτημα: «Επιστροφή στον προηγούμενο τρόπο ζωής ή αναζήτηση ενός νέου τρόπου οργάνωσης της οικονομίας και της ζωής μας;». Όλοι απαντούν «αναζήτηση ενός νέου τρόπου οργάνωσης» αλλά στους συχνούς αγοραστές βιβλίων το ποσοστό είναι αυξημένο (64%). Ένα 45% των μη αγοραστών βιβλίου ζητά «επιστροφή στον προηγούμενο τρόπο ζωής». 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2012 σε δείγμα 1.000 νοικοκυριών σε όλη τη χώρα, σε μικρά και μεγάλα αστικά κέντρα και σε ανθρώπους ηλικίας 18-64 ετών. Περιλαμβάνει δηλαδή τον ενήλικο αστικό πληθυσμό της χώρας. Διενεργήθηκε από την εταιρία Qed σε 1.000, κατόπιν παραγγελίας των καταστημάτων Public.

Πηγή:  athensvoice.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου