Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Λιομάζωμα στη Μεσσηνία από Δανούς τουρίστες

Με τον ιδρώτα να τρέχει από το πρόσωπό τους, αλλά χαμογελώντας συνεχώς, καθώς ήταν ευχαριστημένοι από τη νέα εμπειρία τους, 60 γυναίκες και άνδρες από την Δανία συμμετείχαν στο «Λιομάζωμα στη Μεσσηνία», ένα πρόγραμμα που διοργάνωσε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με επιτυχία ταξιδιωτικό γραφείο της Καλαμάτας.

Οι τουρίστες, που περιέγραψαν το λιομάζωμα ως μία από τις ομορφότερες εμπειρίες της ζωής τους, γνώρισαν από κοντά τη συλλογή του ελαιόκαρπου συμμετέχοντας οι ίδιοι στη διαδικασία. Εστρωσαν το λιόπανο, κλάδεψαν και ράβδισαν τις ελιές, ενώ στη συνέχεια έβαλαν τον καρπό μέσα στα σακιά. Στη συνέχεια είδαν πώς επεξεργάζονται τον καρπό δύο ελαιοτριβεία στις περιοχές του Σταυροπηγίου και της Στούπας και κατόπιν απόλαυσαν το αγουρόλαδο. Το γευστικό λάδι το συνόδευσαν με διάφορα καλαματιανά εδέσματα, όπως το τυρί σφέλα, τα λαλάγγια, το παστό, το ψημένο ψωμί (η γνωστή καψάλα), το λουκάνικο, τα παξιμάδια, αλλά και με γλυκά, όπως δίπλες και κουραμπιέδες. Παράλληλα, επισκέφτηκαν το παραδοσιακό ελαιοτριβείο Σπαρπαλέζου στο χωριό Μάλτα, όπου γευμάτισαν καταναλώνοντας παραδοσιακά μανιάτικα και μεσσηνιακά προϊόντα υπό τους ήχους ελληνικής μουσικής. Οι Δανοί το γλέντησαν και με το παραπάνω, δήλωσαν κατενθουσιασμένοι από το λιομάζωμα και έφυγαν κατευχαριστημένοι για να μεταφέρουν στους συμπατριώτες τους την εμπειρία τους, τις δυσκολίες και την κούραση που έχει το μάζεμα της ελιάς.

Μετά τους 60 Δανούς τουρίστες (και προτού το 2012 εκπνεύσει), θα ακολουθήσουν ακόμα δύο γκρουπ συμπατριωτών τους, που θα συμμετέχουν κι εκείνοι ενεργά στο μεσσηνιακό λιομάζωμα. Εκτός, όμως, από τις υπέροχες -όπως χαρακτηρίζουν- στιγμές που έζησαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και άλλα μέρη της Μάνης, όπως είναι η Καρδαμύλη, ο Αγιος Νικόλλαος, τα Καστάνια, η Μηλιά, οι Θαλάμες, η Αρεόπολη και το Γύθειο, αλλά και να επισκεφτούν το Μυστρά, τη Σπάρτη, τον Ταΰγετο και την πόλη της Καλαμάτας. Οι τουρίστες χαρακτήρισαν τους Ελληνες «φιλόξενους και ζεστούς, πολύ εργατικούς, και όχι τεμπέληδες» όπως περιγράφονται στα ξένα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και της χώρας τους. Δήλωσαν μάλιστα ότι θα επισκεφτούν ξανά την Ελλάδα, την οποία προτείνουν ανεπιφύλακτα σε όλους τους ξένους.

Στόχος του ταξιδιωτικού γραφείου, που θα συνεχίσει να διοργανώνει θεματικά ταξίδια, είναι μέσω του θεματικού τουρισμού να γνωρίσουν περισσότεροι Δανοί τουρίστες την επεξεργασία ελαιολάδου, ούτως ώστε να γίνουν οι ίδιοι οι καλύτεροι πρεσβευτές του ελληνικού ελαιολάδου. 


Πηγή: espressonews.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου