Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Το καταπληκτικό μαμούνι καμηλοπάρδαλη της Μαδαγασκάρης

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό το μοναδικό πλάσμα της Μαδαγασκάρης πήρε το όνομά του από τον  εκπληκτικά μακρύ λαιμό του που είναι τρεις φορές μακρύτερος στο αρσενικό από το θηλυκό. Είναι πολύ όμορφο, με ένα ωραίο ζωηρό κόκκινο χρώμα και μάλιστα πετάει. Θυμίζει τις πασχαλίτσες.
Όταν πρόκειται για ζευγάρωμα, το αρσενικό του είδους παλεύει για να κερδίσει την αγαπημένη του. Το μαμούνι καμηλοπάρδαλη χρησιμοποιεί το λαιμό του για να αγωνιστεί με τον αντίζηλό του για το θηλυκό (το οποίο περιμένει υπομονετικά το αποτέλεσμα του αγώνα, ακόμη  ενεργεί περιστασιακά ως ένα είδος διαιτητή ανάμεσά τους).  
Τα πλάσματα αυτά δε δείχνουν καμία επιθετικότητα προς άλλα είδη, ούτε τρώνε άλλα ζώα. Είναι μάλιστα σπάνιο για τα αρσενικά να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον σε αυτόν τον αγώνα.
Παρά το γεγονός ότι το είδος δεν αναφέρεται ως απειλούμενο ή υπό εξαφάνιση, λίγα είναι γνωστά γι αυτό, δεδομένου ότι μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκε (2008)Ζουν πάντως τη ζωή τους πάνω σε ένα συγκεκριμένο είδος δέντρου από το οποίο και τρέφονται. 
Το θηλυκό γεννά ένα αυγό σε ένα φύλλο που στη συνέχεια τυλίγεται προστατεύοντας τον αγέννητο απόγονο και δίνοντάς του τη πηγή τροφής που χρειάζεται για να επιζήσει.


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου