Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Αφγανιστάν: Δηλητηρίαση μαθητριών για να σταματήσουν το σχολείο

 

Περισσότερες από 120 μαθήτριες και τρία μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού δηλητηριάστηκαν στο βόρειο Αφγανιστάν κατά τη δεύτερη επίθεση αυτού του είδους που σημειώνεται στη χώρα έπειτα από περίπου ένα μήνα και η οποία αποδίδεται σε συντηρητικούς φανατικούς, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία και εκπαιδευτικοί αξιωματούχοι.
 
Η επίθεση σημειώθηκε στην επαρχία Τάχαρ, όπου, σύμφωνα με την αστυνομία, οι φανατικοί που αντιτίθενται στην εκπαίδευση των γυναικών χρησιμοποίησαν μια άγνωστη τοξική σκόνη για να μολύνουν τον αέρα στις τάξεις. Πάρα πολλές μαθήτριες έχασαν τις αισθήσεις τους.
Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του Αφγανιστάν NDS, οι Ταλιμπάν δείχνουν να αποσκοπούν στο κλείσιμο των σχολείων ενόψει της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα το 2014.
 
Θέλουν να κλείσουν τα σχολεία
 
"Ένα μέρος της επιχείρησής τους Αλ Φαρούκ την άνοιξη είναι να κλείσουν τα σχολεία. Θέλουν να προκαλέσουν φόβο δηλητηριάζοντας κορίτσια. Προσπαθούν να κάνουν τις οικογένειες να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της NDS Λουτφούλα Μάσαλ.
 
Το υπουργείο Παιδείας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι 550 σχολεία σε 11 επαρχίες στις οποίες οι Ταλιμπάν χαίρουν μεγάλης υποστήριξης έχουν κλείσει.
 
Τον περασμένο μήνα 150 μαθήτριες δηλητηριάστηκαν στην ίδια επαρχία αφού ήπιαν μολυσμένο νερό.
 
Από το 2001 που εκδιώχθηκαν από την εξουσία οι Ταλιμπάν, τα κορίτσια επέστρεψαν στα σχολεία, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Προηγουμένως δεν επιτρεπόταν στα κορίτσια να πάνε σχολείο ή στις γυναίκες να εργαστούν.
 

news247.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου