Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Έλληνας εκπαιδευτικός διακρίνεται στο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ «Συνεργάτες στη Μάθηση»

Σημαντική διάκριση πέτυχε Έλληνας εκπαιδευτικός, στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για Πρωτοπόρους Εκπαιδευτικούς που φιλοξενήθηκε στο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ «Συνεργάτες στη Μάθηση» 2012 της Microsoft. Η εκδήλωση διεξήχθη στη Λισαβόνα, από τις 19 έως τις 22 Μαρτίου, συγκεντρώνοντας 250 εκπαιδευτικούς από περισσότερες από 40 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στις 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης, όπου ανακοινώθηκαν οι βραβευθείσες συμμετοχές.

Ο κ. Δημήτρης Ράμμος από το 23ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά κέρδισε τη δεύτερη αναπληρωματική θέση στην κατηγορία Knowledge Building για το project «Διαδραστική Γεωμετρία». Το project αυτό αποτελεί μια διαφοροποιημένη διδακτική προσέγγιση συγκεκριμένων εννοιών της Γεωμετρίας. Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, καλούνται να παρουσιάσουν τη θεωρία των εννοιών αυτών, δημιουργώντας και προβάλλοντας τραγούδια, βίντεο, εννοιολογικούς χάρτες και διαδραστικές παρουσιάσεις, αξιοποιώντας λύσεις και εργαλεία της τεχνολογίας. Κερδίζοντας τη συγκεκριμένη διάκριση, ο κ. Ράμμος εξασφαλίζει τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Φόρουμ «Συνεργάτες στη Μάθηση» της Microsoft, το οποίο θα λάβει χώρα φέτος τον Νοέμβριο στην Αθήνα.

Η μεγάλη πανευρωπαϊκή διοργάνωση της Microsoft για την εκπαίδευση φιλοξένησε και φέτος πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι είχαν πρώτα διακριθεί στις αντίστοιχες τοπικές διοργανώσεις στη χώρα τους. Στο φετινό Πανευρωπαϊκό Φόρουμ «Συνεργάτες στη Μάθηση» βραβεύτηκαν συνολικά 24 καινοτόμες προτάσεις διδασκαλίας από τις συνολικά 81 συμμετοχές, οι οποίες αξιολογήθηκαν από κριτική επιτροπή που απαρτιζόταν από 30 ειδικούς.

Νικήτριες συμμετοχές ανά κατηγορία αναδείχθηκαν οι ακόλουθες:
Κατηγορία Collaboration
Winner: Κύπρος – Maria Loizou Raouna: Online and Community based Research on Recycling Practises

Κατηγορία Knowledge Building
Winner: Ουγγαρία - Ágota Klacsákné Tóth: Heat is all around us

Κατηγορία Beyond the classroom
Winner: Μεγάλη Βρετανία - Katie Boothman: The HIT Squad

Κατηγορία Cutting Edge
Winner: Βόρεια Ιρλανδία – David Young: Ignite Pupils´ Innovation

Κατηγορία Innovator – Change Agent
Winner: Βέλγιο – Brams Faems: Jonathan Academy: Pupils create educational videos

Κατηγορία Educators´ Choice
Winner: Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) – Darko Aleksi: Fun, education, stop motion animation

Εκτός από τη συμμετοχή του κ. Ράμμου, την Ελλάδα εκπροσώπησαν φέτος στον διαγωνισμό δύο επιπλέον δράσεις εκπαιδευτικών, οι οποίες βραβεύτηκαν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ «Συνεργάτες στη Μάθηση» που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Μαρτίου στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, οι κ. κ. Κωνσταντίνος Φράγγος και Σωτήριος Βούλγαρης από το 2o ΕΠΑΛ Χαλκίδας διαγωνίστηκαν παρουσιάζοντας το project «Ηλεκτρονική Παρακολούθηση Υγείας (Monitoring Health System)», καθώς και οι κ. κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου και Μάρκος Χατζητάσκος από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού (Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα) που παρουσίασαν το project «Από μαθητές … για μαθητές, ένα καινοτόμο πλαίσιο ανάπτυξης υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού υλικού από μαθητές για μαθητές».


Με την αφορμή της διάκρισής του, ο κ. Δημήτρης Ράμμος δήλωσε «Η εμπειρία της συμμετοχής στο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Συνεργάτες στη Μάθηση της Microsoft ήταν πραγματικά όμορφη και ωφέλιμη. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω αξιόλογους εκπαιδευτικούς από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και να πάρω πολλές ιδέες από τις πρωτοποριακές εκπαιδευτικές πρακτικές που παρουσιάστηκαν. Επιπλέον, η γνωριμία και η επαφή με τα νέα εργαλεία τεχνολογίας που σχεδιάζονται και προορίζονται για εκπαιδευτική χρήση ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό την τεχνογνωσία μου στον τομέα αυτό.

Από την άλλη, η διάκριση στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό αποτελεί δικαίωση τόσο των δικών μου προσπαθειών όσο και της αστείρευτης έμπνευσης των παιδιών, με τα οποία αλληλεπιδρούμε δυναμικά σε καθημερινή βάση. Σε μια εποχή γεμάτη δυσκολίες και διαρκείς ανακατατάξεις, δεν πρέπει, ως εκπαιδευτικοί, να ξεχνάμε πως ο ρόλος μας είναι περισσότερο ιερός από ποτέ. Ευχαριστώ θερμά τη Microsoft Ελλάς για τη στήριξή της και είμαι έτοιμος να εκπροσωπήσουμε από κοινού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Φόρουμ Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας τον προσεχή Νοέμβριο».

Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου