Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Κέρδη εκατομμυρίων ευρώ για το "πράσινο" χωριό της Βαυαρίας

Κέρδος εκατομμυρίων ευρώ έχει καταφέρει να αποκομίζει κάθε χρόνο ένα μικρό χωριό της Βαυαρίας με το όνομα Βίλντπολτσριντ, χάρη στο γεγονός ότι παράγει περίπου 321% περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του.

Η αρχή αυτής της πορείας έγινε το 1997, όταν οι τοπικές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή ένα «πράσινο» σχέδιο για το χωριό αυτό, με στόχο την εισαγωγή νέων βιομηχανιών αλλά και την παραγωγή ενέργειας σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου το χωριό όχι μόνο να μην αποκτήσει χρέος, αλλά μακροπρόθεσμα να επωφεληθεί οικονομικά.

Στα 14 χρόνια που μεσολάβησαν, ηλιακοί συλλέκτες τοποθετήθηκαν σε 9 κοινοτικά κτήρια, κατασκευάστηκαν τέσσερα χωνευτήρια βιοαερίου - τώρα κατασκευάζεται ένα πέμπτο- και χτίστηκαν 7 ανεμόμυλοι, στους οποίους σύντομα θα προστεθούν άλλοι 2. Στο ίδιο το χωριό, 190 σπίτια είναι εξοπλισμένα με φωτοβολταϊκά, ενώ παράλληλα τροφοδοτούνται από τρεις μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Το Βίλντπολτσριντ διαθέτει οικολογικό αντιπλημμυρικό σύστημα καθώς και σύστημα φυσικής επεξεργασίας λυμάτων.

Αποτέλεσμα: οι 2.600 κάτοικοι του χωριού απολαμβάνουν χωρίς τύψεις τους καρπούς των κόπων - και εξόδων- τους, ενώ παράλληλα κερδίζουν περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο διοχετεύοντας το πλεόνασμα ενέργειας στο εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, οι οποίες μένουν στον τόπο τους.

Για τις πρωτοβουλίες αυτές, το Βίλντπολτσριντ έχει βραβευτεί ουκ ολίγες φορές στη Γερμανία και στο εξωτερικό και προσφέρει απλόχερα την τεχνογνωσία και την εμπειρία του σε άλλα χωριά, που επιθυμούν να μιμηθούν το φωτεινό παράδειγμά του. Όπως λέει ο αισιόδοξος δήμαρχος Αρνο Τσένγκερλε, πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια, αφού «η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να επιτευχθεί στην πράξη μόνο με τη βοήθεια των πολιτών και με την πλήρη στήριξη των τοπικών αρχών. Ένα τέτοιο μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί μονομερώς ή με το ζόρι».

Πηγή: energypress.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου