Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Απεργία διαρκείας των εκπαιδευτικών στη Σερβία

Κλειστά είναι σήμερα περίπου 1.500 από τα συνολικά 1.800 σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Σερβία, λόγω της γενικής απεργίας που ξεκίνησαν από σήμερα οι εκπαιδευτικοί, μετά την απόρριψη από την κυβέρνηση του αιτήματος για αύξηση των μισθών τους.
 
Οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας, καθώς δεν εκπληρώθηκαν τα αιτήματά τους για αύξηση των μισθών κατά 24,5% και καταβολή επιδομάτων και αποζημιώσεων.

Από τα καθήκοντά τους απέχουν τα μέλη τριών συνδικάτων, της Ένωσης Συνδικάτων Εκπαιδευτικών Σερβίας, του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Εκπαίδευση και του συνδικάτου «Ανεξαρτησία», ενώ τα μέλη του Συνδικάτου Εκπαίδευσης Σερβίας θα πραγματοποιήσουν 30λεπτη στάση εργασίας. Στα σχολεία, σε όλη τη Σερβία, προσέρχονται οι εκπαιδευτικοί που απεργούν και οι μαθητές, αλλά δεν θα γίνουν μαθήματα.

Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι η γενική απεργία είναι παράνομη και ότι οι απεργοί εκπαιδευτικοί θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, μεταξύ άλλων και λύση της εργασιακής σχέσης.
Η απεργιακή επιτροπή, ωστόσο, υποστηρίζει ότι στη Σερβία παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις, που προβλέπουν το δικαίωμα πλήρους αποχής από τα καθήκοντά τους και καταγγέλλει πιέσεις, απειλές και αστυνομική παρουσία.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου