Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Το πρόγραμμα "Μωσαϊκό Ιδεών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Mind Your Rights"

Το πρόγραμμα "Μωσαϊκό Ιδεών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Mind Your Rights" (που αρχικά ονομάζονταν Mind Mosaic) εφαρμόστηκε πιλοτικά το σχολικό έτος 2009 – 2010 σε πέντε χώρες της Ε.Ε. (Ελλάδα, Τσεχία, Εσθονία, Ρουμανία και Ιρλανδία), δίνοντας σε 7.500 μαθητές την δυνατότητα, να εμβαθύνουν στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (μέσω της μεθόδου των νοητικών χαρτών).


Στόχος του προγράμματος ήταν, καταρχήν, να κατανοήσουν οι μαθητές το περιεχόμενο εννοιών του Χάρτη όπως η αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η ισότητα και στη συνέχεια να εκφράσουν, με όποιο τρόπο έκριναν κατάλληλο, τις σκέψεις και τον προβληματισμό τους σε σχέση με τα Θεμελιώδη Δικαιώματα. Με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται η διαθεματική προσέγγιση της γνώσης και δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους μαθητές να καλλιεργήσουν τις ιδιαίτερες δεξιότητες τους.
Οι 1500 Έλληνες μαθητές από 60 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετείχαν, παρουσίασαν εξαιρετικά πρωτότυπες και ποιοτικές εργασίες. Συγκεκριμένα, δημιούργησαν μωσαϊκά με ζωγραφιές, κολάζ, graffiti, ποιήματα, στίχους για τραγούδια και βίντεο-κλιπ, κόμικς, εικονογραφημένες ιστορίες, θεατρικά δρώμενα, κεραμικά, επιτραπέζια παιχνίδια, ιστολόγια, και πολλά άλλα.


Οι μαθητές επεξεργάστηκαν σε βάθος τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτή η εργασία είχε σημαντικές επιδράσεις στη συνείδηση τους. Απέκτησαν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για τα άτομα των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται, αναλογίστηκαν τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην καθημερινή ζωή και σκέφτηκαν τρόπους προάσπισης τους.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, απονεμήθηκαν 4 βραβεία:
1ο βραβείο: Γενικό Λύκειο Γιάννουλης Λάρισας
2ο βραβείο: Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης
3ο βραβείο: 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας Αττικής
Ειδικό βραβείο: Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Λάρισας

Το έπαθλο για καθένα από τα σχολεία που διακρίθηκαν, ήταν η δημιουργία στο χώρο του σχολείου ενός εικαστικού έργου (τοιχογραφίας ή πίνακα ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων), σε μορφή μωσαϊκού με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα έργα πραγματοποίησαν μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, υπό την επίβλεψη των συντονιστών εκπαιδευτικών κάθε σχολείου και της εικαστικού Κάλλιας Κουβά.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου