Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για το ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Αποστολίδη, «ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ»

 

Με το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής τιμήθηκε το ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Αποστολίδη, «ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ», στο διεθνές τηλεοπτικό φεστιβάλ Green Film Festival, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σεούλ. Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι ο σκηνοθέτης της πλειοψηφίας των ντοκιμαντέρ του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα».

Η ταινία περιγράφει τον τρόπο που εκδιώχθηκε ο τοπικός πληθυσμός της Τανζανίας από τις περιοχές Serengeti και Ngorongoro, προκειμένου να δημιουργηθούν δύο από τα διασημότερα εθνικά πάρκα στο κόσμο. Ερευνά την ιστορία της δημιουργίας των πάρκων, αλλά και το πώς τελικά η δυτική αντίληψη για τη φύση αλλοίωσε ριζικά το αφρικανικό τοπίο και την αφρικανική κοινωνία. Ο φακός εστιάζει στους ανθρώπους που «δεν θα έπρεπε να είναι εκεί», των οποίων οι φωνές ακούγονται σπανίως, την ίδια στιγμή που η τουριστική βιομηχανία κατασπαταλά με γοργούς ρυθμούς τους φυσικούς πόρους της περιοχής.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια διεθνής συμπαραγωγή της ANEMON PRODUCTIONS με την ΕΡΤ και την ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ και πέραν του διεθνούς φεστιβάλ Green Film Festival της Κορέας, έχει επίσης προβληθεί στα φεστιβάλ DOK Leipzig, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο One World Human Rights Film Festival της Πράγας, στο Docudays, International Human Rights Film Festival, στο ETHNOCINECA, Ethnographical and Documentary Filmfest της Βιέννης και στο CinemAmbiente Environmental Film Festival του Τορίνο.

To «ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ» θα προβληθεί σήμερα Δευτέρα 21 Ιουνίου στις 12.00 το βράδυ από την ΕΤ-1

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου